[Poziv na radionicu] Dijeljenje dobrih praksi i ideja na temu: Kako talentirani istraživači mogli angažirati najmlađe talente pomoću društvenih medija (SoMe)?

On

 

Dragi MCAA članovi,

ovim putem Vam se obraćamo u vezi s projektom EURAXESS Hubs (H2020, SWAFS) i pilot shemom o upravljanju talentima u javnom sektoru i akademskoj zajednici. Agencija za mobilnost i programe EU, uz projektne partnere iz Norveške, Velike Britanije i Mađarske, poziva vas da sudjelujete u međunarodnoj radionici na kojoj ćemo razmotriti nove načine i mogućnosti poticanja tinejdžera ka istraživanju i istraživačkom radu (dobna skupina 14-18 godina).

Cilj radionice je raspraviti i podijeliti iskustva iz vaše prakse o različitim temama te pronaći način kako bi se putem društvenih medija mogao potaknuti veći interes djece za istraživačku djelatnost u razvoju svoje karijere, no time i odabir studija koji bi ih eventualno mogao usmjeriti ka takvoj vrsti rada. Na ovoj radionici posebno ćemo se osvrnuti na korištenje društvenih medija (SoMe) i istražiti mogućnosti veće prisutnosti istraživači u različitim vrstama društvenih platformi putem kojih bi mogli popularizirati znanost za širu zajednicu.

Radionica na koju Vas pozivamo, koja je prva u nizu radionica na ovu temu, je brainstorming radionica o relevantnim platformama kao što su TikTok, YouTube, Instagram i slične platforme, te o tome kako se one mogu iskoristiti kako bi istraživačke karijere bile privlačne ciljnoj skupini. Sudionici su pozvani bez obzira na to jesu li koristili tu platformu ili ne.

S obzirom da smo upoznati s Vašim vrlo uspješnim radom na popularizaciji znanosti te vrlo zanimljivim pristupom poput odličnih videa Astroučionice na TikTok-u, što je upravo vrhunski primjer toga čemu težimo i što želimo kreirati, bili bismo zaista počašćeni ukoliko biste mogli podijeliti svoje znanje i iskustvo s kreiranjem znanstvenog sadržaja koristeći društvene mreže te na taj način sudjelovati u jednoj međunarodnoj inicijativi popularizacije znanosti među mladim talentima.

Cilj prve radionice bio bi definirati vrstu priče koja bi mogla djelovati prema našoj ciljnoj skupini. Budući da se društveni mediji također temelje na kontinuitetu, također bismo razgovarali o tome kakav bi napor bio potreban da bi se publika tijekom određenog vremenskog perioda zainteresirala. Osim toga, govorit ćemo o tome kako bi se mogla razmotriti i rodna perspektiva unutar ovakve sheme.

Radionica će se održati 25. studenoga 2021. godine, od 12:00 do 14:00 sati putem Zoom platforme ili Microsoft Teams platforme (organizacijske pripreme su u tijeku) te za istu nije potrebna konkretna priprema.

Za više informacija o projektu EURAXESS Hubs i EURAXESS inicijativi pogledajte kratki Word dokument u prilogu.

Ukoliko ste zainteresirani i ukoliko biste bili u mogućnosti sudjelovati te pružiti uvid u Vaše dragocjeno iskustvo, ljubazno bismo vas zamolili da nam se javite povratno na adresu e-pošte: lana.jerolimov.cetina@mobilnost.hr ili putem telefona na broj 01/5556 892.